Zdravím vás, přátelé, u dalšího článku – a rovnou začnu otázkou.
Máte nějaké zvláštní záliby či zvyky spjaté s cestováním?
Přiznám se, že já jich mám hned celou řadu, přičemž některé jsou spojené jen s jedním konkrétním místem. V Japonsku je jím například bývalé císařské město – Kjóto, kde jsem nějakou dobu žil a které mě i při každé další návštěvě nepřestává překvapovat.
Když jsem v Kjótu, rád se jen tak toulám a přitom hledám staré pekárny, kde na mě dýchne pořádný kus historie. Nezapomenutelný gastronomický zážitek v nich obvykle nečeká, ovšem dobří lidé se zajímavými příběhy, ti ano. Podobně takto v Kjótu vyhledávám ještě staré veřejné lázně, polozapomenuté chrámy a svatyně, neobvykle zařízené kavárny či sladkosti, které jsem ještě nejedl, ale o těch zas někdy příště.
Dnes se podíváme na to, jak takové staré pekárny v Kjótu vypadají a co nás čeká uvnitř. Pojďme na to!
Když se řekne „kjótská pekárna“, místním se pravděpodobně jako první vybaví Šizuja. Ta má vícero prodejen a dlouhou historii, už od roku 1948. Brzy však uvidíme, že nejstarší dosud fungující pekárnou v Kjótu zdaleka není.
Šizuju najdete různě po Kjótu, a pokud byste měli v úmyslu navštívit úplně první provozovnu, najdete ji hned vedle hlavní pekárny, která je u stanice metra a tramvaje Uzumasa tendžingawa. Za svůj tradiční výrobek považuje takzvané karune, což je v podstatě jednoduchá kaiserka s cibulí, plátkem šunky a přepuštěným máslem. Zajímavé je, že kolem cibule se dříve údajně vedly bouřlivé diskuse, zda ji tam dávat, nebo ne, a jak můžeme vidět na plakátu níže, nakonec to dopadlo dobře pro fanoušky cibule.
Další pekárnou s vícero prodejnami je Šinšindó. Zatímco některé fungují čistě jako prodejny pečiva, jiné jsou koncipovány jako kavárny či dokonce restaurace, kde se dá posedět a dát si nejen snídani s čerstvým pečivem a kávou, ale i přímo oběd či večeři. Zvenku i zevnitř působí Šinšindó jako elegantní kavárna francouzského stylu a je třeba počítat s tím, že jsou zde mírně vyšší ceny než u konkurence. Historie této značky sahá do roku 1913, což by z ní teoreticky mělo dělat nejdéle dosud fungující pekárnu v Kjótu, ale… na zdobném moderním interiéru i exteriéru to příliš nepoznáte. A jelikož původní pekárna z roku 1913 vyhořela a ta nová vznikla až později, tak titul nejdéle fungující pekárny v Kjótu patří jinému podniku. Ten si představíme níže.
Mezitím ale pojďme pryč od velkých pekáren s vícero prodejnami a zaměřme se na malé pekárny s jedinou pobočkou. Co třeba tradiční pekárna Maruki?
Když jsem tam dorazil někdy po sedmé ráno, stáli tam už lidé fronty. Najdete ji nedaleko stanice Ómija. Maruki je skutečně tradiční rodinná záležitost se vším všudy, kdy ráno vytáhnou rolety a prodávají přes pult to, co stihli napéct – a přitom ještě vzadu pečou nové dál. Mladá a energická krev s úsměvem obsluhuje zákazníky, vzadu stará babička mezitím kmitá s plechy pečiva právě vytaženými z trouby, teta válí na válu nové dobroty a maminka s tetou hezky aranžují upečené pečivo na tácy a pomáhají balit. Skutečně rodinný podnik, který funguje o rok déle než Šizuja. Tedy od roku 1947.
K mým oblíbeným taktéž patřila pekárna Čiroru, která byla tak tradiční, jak jen může být: milá bábina, stará pokladna a ceny ještě z roku raz dva. Od letošního května se však přestěhovala na novou adresu mimo Kjóto. Naštěstí ne příliš daleko – přestěhovala se do města Udži, které se nachází hned u Kjóta a kde najdete mimo jiné i významný chrám Bjódóin.
Takže až pojedu zase do Udži, udělám si procházku a porovnám, nakolik se atmosféra pekárny proměnila. Pevně však věřím, že ta stará paní tam stále je – a je stále skvělá!
Článek bych rád zakončil tematicky – když už se bavíme o těch nejstarších podnicích v Kjótu, zmínil bych ještě jeden opravdový klenot.
Takže: ten vůbec nejstarší dosud fungující podnik v Kjótu se jmenuje Ičimondžija-wasuke a vyrábí se tam japonské dobroty přesně od roku 1000. Místní mu přezdívají Ičiwa a dá se k němu jít od Zlatého pavilonu (Kinkakudži). Jistěže je třeba informaci o roku 1000 brát s rezervou, protože budova samozřejmě z toho roku není, nicméně rodinná tradice se zde skutečně od tohoto roku předává a momentálně se má jednat o 24. generaci.
Až tam půjdete, určitě zkuste abura-moči. Je to jejich místní specialita.
Tak zase někdy!
A pokud by vás lákalo vyzkoušet smažený koppepan, směle do toho – prosím!
Při čtení se mi sbíhaly sliny, tolik dobře vypadajícího pečiva jsem dlouho neviděl ^^
OdpovědětVymazatMně při psaní tohoto článku taky. Musím si nějaké upéct! 😀
Vymazat